Last post untuk tahun 2011 !

بسم الله الرّحمن الرّحيم

Assalamualiakum w.b.t

Alhamdulilah ter'update' jugak blog ni setelah sekian lama menyepi..ehem2! sebenarnya tak tahu nak post apa,klu ikutkan hati memang banyak nak post tapi disebabkan masa tak mengizinkan,yelaa kan sekarang ni musim final exam untuk mahasiswa/i kat universiti...Tapi nak jugak update buat terkali kalinya bagi tahun 2011 yes~(taon depan dah msuk 20 taon..uwaaaaa)

Eh,lupe nak tanya kawan-kawan yang nak FINAL exam camne persiapan? dah ready ke blum?mesti la korang semua dah ready kan lebih-lebih lagi yang blik study week kat rumah tu..ahakz ! Ok,walaupun dimana anda berada mesti korang dh study punyer RIGHT???hmm tak macam sorang ni suke sangat study last minit dari dulu sampai skarang..sape tu??faham-faham je la erk,jangan banyak tanye pssttt!

Sebelum tu nak tanye sape minat math?ekekee~Nah tengok penyelesaian math kat bawah ni..ahakz!

          
Equati0n 1~study = n0 fail                                                     Equati0n 2~n0 study = fail                                                     Equati0n 1+2~study +n0 study = n0 fail + fail                Fact0rize~study(1+n0)=fail(n0+1)                                         THUS,answer: study=faiL ....                                                                                                                                      
     
  Hee it's juz joking...(please don't try okay)


Senang la jugak kan kalau final exam kuar soalan camni :)
Ok lah kepada kawan-kawan yang kat luar sana ataupun yang kenal dengan owner blog ni,saya  mintak maaf diatas segala kesalahan,kesulitan,terkasar bahasa dan yang tersinggung dengan kelakuan atau sebagainya...sebelum tu ALL THE BEST bagi kawan-kawan yang bakal menduduki final exam untuk sem ni....

p/s:Semoga berbahagia di tahun baru dengan azam baru,apa yang dah berlalu biarkan ia jadi        
'guideline' untuk kita pada masa hadapan,yang baik jadikan teladan yang buruk jadikan sempadan...PEACE (\/)

Smile always :)


Wallahu'alam

Malaikat Maut Menziarah Manusia 70 kali sehari

السلام عليكم ورحمة الله وبركته

بسم الله الرّحمن الرّحيم

Sebuah hadis Nabi S.A.W yg diriwayatkan oleh Abdullah b Abbas R.A, bahwa Rasullullah S.A.W bersabda yang maksudnya “Bahawa malaikat maut memerhati wajah setiap manusia di muka bumi ini 70 kali dalam sehari. Ketika Izrail datang merenung wajah seseorang, didapati orang itu ada yang sedang gelak ketawa. Maka berkata Izrail: “Alangkah hairannya aku melihat orang ini, sedangkan aku diutus oleh Allah Taala untuk mencabut nyawanya, tetapi dia masih berseronok-seronok dan bergelak ketawa”.

Manusia tidak akan sedar bahawa dirinya sentiasa diperhati oleh malaikat maut, kecuali orang-orang soleh yg sentiasa mengingati mati. Golongan ini tidak lalai & sentiasa sedar terhadap kehadiran malaikat maut, kerana mereka sentiase meneliti hadis-hadis Nabi S.A.W yg menjelaskan mengenai perkara-perkara ghaib, terutama mengenai hal ehwal mati dan hubungannya dengan malaikat maut.

1 hari=24 jam= 1440 minit
1440 minit/70=20.571 minit
INI BERMAKNA MALAIKAT MAUT MENZIARAHI KITA SETIAP 21 MINIT!



Dalam Al-Quran ada menyatakan:

 Di mana saja kamu berada, kematian akan mendapatkan kamu, kendati pun kamu di dalam benteng yang tinggi lagi kokoh, dan jika mereka memperoleh kebaikan, mereka mengatakan: "Ini adalah dari sisi Allah", dan kalau mereka ditimpa sesuatu bencana mereka mengatakan: "Ini (datangnya) dari sisi kamu (Muhammad)". Katakanlah: "Semuanya (datang) dari sisi Allah". Maka mengapa orang-orang itu (orang munafik) hampir-hampir tidak memahami pembicaraan sedikit pun?   (surah An-Nisa' ayat 78)


Kawan-kawanku, kesimpulannya, sentiasalah ingat MATI..ajal boleh datang bila-bila masa….walau di mana pun kita berada, ingatlah MATI…kerana Muslim yang Cemerlang dan Berjaya sentiasa ingatkan MATI
Sentiasalah merenungi hari kematianmu kelak..


Wallahu'alam



sumber:klik sini
ASSALAMUALAIKUM W.B .T

Entri kali just nak share ungkapan atau kata-kata hikmah untuk sama-sama kita dapat manfaat daripada kata-kata tersebut dan dapat dipraktikan dalam kehidupan kita seharian,insyALLAH !

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~MAY ALLAH BLESS U ALL...AMEEN~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tanda orang yang bijaksana ialah ikhlaskan hati  Lidahnya Selalu Basah DenganZikrullah; Matanya Menangis Kerana Penyesalan (Terhadap Dosa); Sabar Terhadap PerkaraYang Dihadapi Dan Mengutamakan Akhirat Berbanding Dunia.
mencari keikhlasan di hati

p/s:InsyALLAH cuba kita ikhlaskan diri untuk menerima sesuatu walaupun kita tidak menyukainya,dan bukan senang untuk kita menjaga tutur kata kita kadang-kadang ia menyakiti orang lain,mata kita biarlah menangis kerana Allah bukan sebab cinta atau duniawi dan kemudian sabar dalam menghadapi apa-apa dugaan yang ALLAH bagi.Kita sebagai orang Islam sekiranya ditimpa musibah,jadikan ia sebagai PAHALA tetapi orang yang bukan Islam menganggapnya sebagai BALA.

wallahu'alam >)




Kenapa hati tidak tenang??

السلام عليكم ورحمة الله وبركته

Alhamdulilah kerana hari ini kita masih lagi diberi peluang untuk hidup di atas muka bumi yang penuh berkah ini.Maaf kerana sudah lama blog ni tidak ber'update' kerana kekangan masa yang sibuk dengan assigment dan macam-macam lagi.Kadang-kadang bila kita sibuk dengan kerja kita dan banyak urusan lain yang perlu kita laksanakan,hati kita ni sentiasa diselubungi rasa tidak tenang dan gelisah.Mungkin ini kerana kita terlalu banyak memikirkannya sehingga kita lupa tanggungjawab kita kepada Allah s.w.t.Sebab hati tidak tenang ialah adanya sifat mazmumah dalam hati.Antaranya ialah :

1. Pemarah – paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak terang. (sape nak dekat kalau asyik nak marah ajer..bawak-bawak lah senyum..tentu org tak takut nak dekat punyer..)
2. Pendendam – tersembunyi iaitu ibarat mengumpul lahar di dalam dada. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam hatta secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu. Sebab itu
orang pendendam mudah kena sakit jantung. (ini kes dendam kesumat lahh nie..)
3. Hasad dengki - amalanya hangus akibat hasad dengkinya itu kerana ia memiliki sifat ketuhanan. (tak elok dengki mendengki nih..)
4. Bakhil - sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta, kesenangan, pangkat dll. dari dirinya. Contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit. (rezeki yang diberi oleh Allah elok dikongsi bersama..-derma)
** Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapi pemurah tetapi
benci orang yang abid tetapi bakhil. Kerana walaupun fasiq, pemurahnya itu tetap memberi manfaat pada orang lain kerana
kadangkala rezeki itu Allah beri melalui makhluk.
5. Tamak – orang yang tidak puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak kerana dunia ini ibarat meminum air laut…walau berapa banyak yg diminum tetap tak abis jugak…lagipun org tamak selalu rugi..
** Ingat ! yang dikatakan harta atau rezeki kita bila ia dipakai atau digunakan oleh kita. Selagi tidak diguna iaitu disimpan, itu belum boleh dikatakan rezeki kita. (mungkin ada hak orang lain di situ) Biarlah rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkatan iaitu dapat dimanfaatkan.
6. Tidak sabar - andainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabar apatah lagi hal-hal yang lebih besar. (oleh itu banyak2kanlah bersabar bila hadapi dugaan..contohnyer time keja banyak..tetap maintain vogue walau keja bertimbun atas meja..heh..heh..)
7. Ego - ibu segala mazmummah jadi ia membuatkan seseorang paling tidak tenang. Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin..pasal semua org ada egonya sendiri..cuma tinggi/rendah tahap keegoan tersebut…
8. Riak - terseksa sendiri kerana sentiasa tercari-cari peluang untuk dipuji. Sentiasa berlakun-lakun di depan orang. Jika ia dipuji, ia akan menambah amalnya tetapi jika dikeji, ia akan mengurangkan amalnya. –Allah marah kalau kita riak..takabbur dgn aper yg kita ada…
9. Cinta dunia - tidak dapat menderita, …dapat pun menderita kerana bila sudah dapat susah pula menjaganya. Berhartalah tidak mengapa tetapi kawal hati jangan diletakkan pada harta itu. – bila mati cuma bawa amalan dan doa anak yg soleh/solehah…
** Cinta dunia merupakan “neraka dunia” kerana dunia itu “panas” akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan. Jadi letakkanlah akhirat itu di hati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu senang dibahagi-bahagi dan akhirat dibawa mati.

Dalam al-Quran ada menyatakan:"Dalam hati mereka ada penyakit, lalu ditambah Allah penyakitnya; dan bagi mereka seksa yang pedih, disebabkan mereka berdusta."(surah Al-Baqarah ayat 10)

<3 Wallahu'alam <3




Tutuplah auratMu !

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم

Dalam AL-Quran ada menyatakan:

" Hai anak Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutupi auratmu dan pakaian indah untuk perhiasan. Dan pakaian takwa itulah yang paling baik. Yang demikian itu adalah sebahagian dari tanda-tanda kekuasaan Allah, mudah-mudahan mereka selalu ingat".(surah al-a'raaf ayat 26)

"Hai anak Adam, janganlah sekali-kali kamu dapat ditipu oleh syaitan sebagaimana ia telah mengeluarkan kedua ibu bapamu dari surga, ia menanggalkan dari keduanya pakaiannya untuk memperlihatkan kepada keduanya 'auratnya.  Sesungguhnya ia dan pengikut-pengikutnya melihat kamu dari suatu tempat yang kamu tidak boleh melihat mereka. Sesungguhnya Kami telah menjadikan syaitan-syaitan itu pemimpin-pemimpin bagi orang-orang yang tidak beriman".(surah al-a'raaf ayat 27)



Kenapa perlu tutup aurat??sebernanya banyak hikmah disebalik tutup aurat ni,bukan sahaja dapat pahala tetapi juga dapat menyelamatkan diri kita sendiri daripda fitnah dan sebagainya..

Kalau tengok sekarang ni memang ramai dah yang bertudung tapi still lagi dedah aurat sini-sana..mungkin mereka ingat tutup aurat hanya setakat tutup kepala..kalu setakat nak tutup kepala pakai tudung saji pun boleh,tak payah susah2 nak bli selendang ke apa..

Orang tak tutup aurat biasanya lebih cenderung diusik lelaki,btol tak??yela biasa la lelaki ni MATA KERANJANG,pantang tengok perempuan seksi,cantik mesti terbeliak nak tengok sana sini.(sebab dulu suke buat pemerhatian ni time kat matrik,oppss!)..Biasa wanita yang terjaga auratnya akan terlepas daripada ancaman-ancaman sebegini,dan terpelihara daripada melakukan maksiat.

Sebagai contoh analogi kalu kita diberi peluang untuk memilih makanan yang mana dua2 makanan ini donut:
1)big apple donut yang terdedah tanpa penutup
2)donut biasa tapi terjaga sebab ada penutup
Yang mana satu pilihan terbaik donut 1 or donut 2???

sedapnye! nyumyum..
                                                                  
donut yang biasa
So,mesti la ramai yang akan pilih donut yang biasa je  sebab terjaga kebersihannya berbanding big apple donut walaupun sedap tapi kotor sebab terdedah kepada serangga dan habuk.Begitu juga dengan wanita yang menutup aurat,maruahnya akan lebih terjaga daripada yang tak tutup aurat...

Sama juga dengan Allah menciptakan langit dan bumi dengan tujuan yang benar,allah berfirman:
"Dia menciptakan langit dan bumi dengan (tujuan) yang benar; Dia menutupkan malam atas siang dan menutupkan siang atas malam dan menundukkan matahari dan bulan, masing-masing berjalan menurut waktu yang ditentukan. Ingatlah Dialah Yang Maha Perkasa lagi Maha Pengampun."(surah az-zumar ayat 5)

p/s:Ini hanya sekadar sedikit perkongsian daripada saya,semoga dapat memberi manfaat kepada semua..maaf sekiranya ada kekurangan atau kesilapan,harap dapat perbetulkan..

~Betulkan yang biasa,biasakan yang betul.yang baik berterusan,insyAllah~(ayat akak liqa'ku)



Wassalam(^_~)/\

#Wordless Wednesday

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum semua (^^,)

Nak tengok #WW minggu ni??

jeng3!!! <3







~~~~~~~~~~~~~~~~oke tu je untuk kali ni~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Wassalam(^_^)senyum sokmo~

RAHSIA WAKTU SOLAT DENGAN PERUBAHAN ALAM

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum w.b.t

Syukur alhamdulilah ke hadrat ilahi kerana masih lagi diberi peluang untuk meneruskan hidup di muka bumi ini..namun jangan sesekali kita lupa siapa yang berkuasa menghidup dan mematikan kita selain daripadaNya ALLAH s.w.t..

Entri kali berkenaan rahsia setiap waktu solat yang kita kerjakan sebanyak 5 kali sehari,subuh,zuhur,asar,maghrib dan isyak.Tetapi terdapat juga solat-solat sunat seperti solat dhuha,qiamulail,dan sebagainya.Tahu tak yang waktu solat sebenarnya ada kaitan dengan perubahan warna alam??antara contoh waktu-waktu solat ialah;

1) Subuh


Pada waktu subuh alam akan bertukar warna biru muda yang mana berkaitan dengan frekuensi tiroid yang dapat mempengaruhi sistem metabolisma badan manusia.Oleh itu,pada waktu subuh mempunyai rahsia yang berkaitan dengan penawar,rezeki dan komunikasi.Seseorang yang sering meninggalkan waktu subuh atau melewat-lewatkan waktunya secara berulang kali dalam hidupnya,mereka akan menghadapi masalah yang berkaitan dengan komunikasi seharian atau rezekinya.Hal ini kerana ketika alam berwarna biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum(secara serentak) contohnya ketika jaga daripada tidur.Semasa azan subuh dilaungkan,tenaga alam berada pada tahap optimum.Oleh itu kita disarankan menunaikan solat di awal waktu untuk mendapatkan tenaga yang cukup.Ketika rukuk dan sujud,tenaga akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan .Seseorang yang terlewat subuhnya tidak akan mendapat tenaga yang secukupnya..


2)Zuhur


Pada waktu pagi(waktu dhuha) alam berubah ke warna hijau dan apabila masuk waktu zuhur alam berubah warna kuning.Spektrum warna ini memberi persamaan dengan frekuensi perut dan hati yang mana berkaitan dengan sistem penghadaman.Selain itu,warna kuning  juga terdapat rahsia yang berkaitan dengan keceriaan seseorang.Oleh itu,apabila seseorang yang tidak menunaikan solat atau lewat solat secara berulang-ulang kali dalam kehidupannya,maka hidupnya akan menghadapi masalah sistem penghadaman atau hilang sifat ceria..

3)Asar


Pada waktu asar pula warna berubah kepada warna oren.Spektrum warna oren bersamaan dengan frekuensi prostat,uterus,ovari dan testis yang berkaitan dengan sistem reproduktif manusia.Selain itu,warna oren juga berkait dengan kretiviti seseorang.Mereka yang meninggalkan dan melewat2kan solat asar akan hilang daya kretivitinya dan mempunyai masalah berkaitan dengan sistem reproduktif mereka.

4) Maghrib


Ketika waktu maghrib alam berubah ke warna merah,dan pada waktu ini kita disarankan untuk tidak berada diluar rumah.Hal ini kerana spektrum warna merah merupakan waktu yang menghampiri frekuensi jin dan iblis(infra-red) dan ini bermakna iblis dan jin sangat bertenaga kerana ketika itu mereka resonan dengan alam.Mereka yang dalam perjalanan seelok2nya berhenti dahulu pada waktu itu untuk mengelakkan pembelauan berlaku yang boleh mengelirukan mata kita.Rahsia waktu maghrib ialah keyakinan,pada frekuensi otot,saraf dan tulang..

5)Isyak


Pada waktu ini alam berwarna Indigo dan seterusnya memasuki fasa kegelapan.Rahsia pada isyak ialah ketenteraman dan kedamaian yang mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak.Mereka yang kerap meninggalkan solat isyak akan selalu berada dalam kegelisahan.Ketika alam berada dalam kegelapan,saintis barat ada menyatakan inilah waktu tidur yang paling sesuai(waktu tidur dalam Islam).Pada ketika ini tubuh badan kita akan berada dalam keadaan rehat.Selepas waktu tengah malam,alam mula bersinar kembali kepada warna putih(qiamulail) yang ada bersaman dengan frekuensi kalenjar pineal,pituitari,thalamus,dan hipothalamus.Waktu alam yang paling baik ialah warna putih(qiamulail) kerana ketika ini terdapat suatu udara yang berlegar-legar di atmosfera.Udara ini hanya akan dapat pada waktu itu sahaja.Mereka yang bangun untuk qiamulail sahaja akan mendapat udara segar itu.Dan mereka akan diberi kelebihan pada kekuatan lidah.Maksudnya disini apabila bercakap orang akan mendengar kata-kata kita dan percaya dengan apa yang disampaikan tanpa ragu2..

p/s:berdasarkan waktu2 solat dengan rahsianya yang tersendiri,marilah kita sama-sama muhasabah diri kita.adakah kita sentiasa solat pada awal wktu??walau apapun kerja kita perlu solat terlebih dahulu dan tinggalkan dulu kerja2 laen.. kadang2 syaitan sentiasa melekakan kita dengan perkara2 yang laen sehingga kita lewat solat dan sebagainya..

sekian,Waalaikumussalam(^_^)






RAYA HAJI

Assalamualaikum w.b.t semua

Ohh! lame blog ni tak ber'update'..maaf ye terutama skali kat blog ni sbb owner dia buat ignore je dengan blog ni..huhu!..lagipun ada sebab knapa blog ni lama tak ber'update'..erm,apa khabar antum dan antunna ye?hope semua dalam keadaan sihat walafiat..
Sebenarnye post kali ni nak buat ucapan rye je kat kawan-kawan ana disini,sebelum tu ana nak mintak maaf kalau ada yang terkasar bahasa dengan sengaja atau tak sengaja..
Buat kawan-kawan sekolah lama dulu (SMAMT),kawan-kawan matrik (KMPP) terutama skali kat dak h7p3, dak kls BSC kt USIM,dan tak lupe jgk kt ex-roomate kt  matrik dulu farah,anis dan fiza...

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA SEMUA ! jangan lupa   kita sebagai umat Islam untuk sama-sama kita memperingati hari kisah pengorbanan nabi ibrahim  dalam menunaikan perintah Allah dan kesabaran anaknya nabi ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t.


Waalaikumusalam (^_^) happy always


My first Doodle !



Assalamualaikum semua

Sebenarnya,aku minat sangat dengan doodle ni sebab dia COMEL + CUTE +CANTIK..apa2 je la yang seumpamanya,so try jugak blaja buat doodle ni walaupun rumit jugak nak siapkannya.Hmm,korang nk tengok tak my first doodle yang aku buat sendiri..ikot korang la nak kutuk ke ape asalkan ada rupa doodle aku nih..hee :) 

TAdaaaa!





maaf mata & tangan cacat sikit


HEe..amacam nampak COMOT ke doddle ni??aha,tak pe laa budak baru belaja katakan...kalau buat next time mybe ok la sdikit kot..

Then,kepada sape2 yang nak blaja buat doodle ni korang boleh tengok link kat SINI...thanks a lot kepada yang buat tutorial ni..

Thanks for ur reading !

Waalaikumussalam

:::wordless wednesday:::

Assalamualaikum w.b.t

Maaf lame x update blog,ni just pic untuk korang sume..hehe ^^,


oke done ! thanks :)

Waalaikumussalam

Pra Syarat PUASA Yang Khusus

Assalamualaikum w.b.t

Bagaimana cara untuk kita mencapai martabat Puasa khusus???.Sesungguhnya kesempurnaan puasa khusus boleh di capai oleh setiap Muslim,dengan syarat mereka harus memelihara 7 perkara iaitu:


PERTAMA: Mengawal ata mengekang mata dari pandangan kepada sesuatu yg tercela dan tidak halal & tg bleh menyebabkan kelalaian hati serta melengahkannya dari berzikir @ ingat kpd ALLAH s.w.t.


Sabda Rasulullah  s.a.w. :"Sekilas pandangan mata adalah merupakan sebuah anak panah yg berbisa di antara panah2 iblis yg terkutuk.Maka barangsiapa yg menahan dirinya dari pandangan seperti itu,kerana rasa takutnya kpd ALLAH S.W.T maka Allah s.w.t akan melimpahkan kpdnya keimanan yg terasa amat manis dalam hatinya".


Jabir r.a. pernah meriwayatkan dari Anas r.a.bahawa Rasulullah s.a.w pernah bersabda:"Lima perkara dapat mengurangkn pahala puasa seseorang:Ucapan bohong,ghibah,fitnah,sumpah palsu dan pandangan yg b'nafsu(dgn syahwat).


KEDUA:Memelihara lidah dari senda gurau yg tidak berfaedah.berdusta,mengumpat,mengadu domba,fitnah,caci-mencaci,mengeluarkan perkataan kotor dan menimbulkan pertengkaran dan permusuhan.Sabda Rasulullah s.a.w.:


"Sesungguhnya puasa itu tabir penghalang(dr p'buatan dosa).Maka apabila seseorang dari kamu sedang b'puasa,janganlah dia berbuat jahil.Dan seandainya ada orang lain yg mengajaknya berkelahi atau mencercanya,hendaklah ia berkata:"Aku sedang berpuasa".


KETIGA:Menahan pendengaran dari sesuatu yg dbenci dan yg haram diucapkan,kerana sesuatu haram diucapkan,maka haram pulalah didengarkan.Oleh sebab itulah,Allah menyamakan antara mendengar sesuatu yang tidak baik dengan makan sesuatu yg diharamkan,sebagaimana firman-Nya:


"Orang-orang yg dehaka itu suka sekali mendengar perkara dusta dan makan dosa(yg diharamkan)".


Begitu juga larangan dri mendengar umpatan seperti Rasulullah bersabda:"Orang yg mengumpat dan yg suka mendengar umpatan adalah memperolehi dosa yg sama".


KEEMPAT:Mengawal anggota badan seperti kaki dan tangan dari segala perbuatan dosa.Jangan dibiarkan tangan menyentuh yg haram atau kaki berjalan ke tempat maksiat..Demikian juga manahan perut dari perkara2 syubhah diwaktu berbuka.Amat malang sekali orang menahan perutnya dri makanan yg halal di siang hari,tapi memasukan makanan yg haram sewaktu berbuka.Dalam hal ini ,Rasulullah s.a.w. telah bersabda: "Ramai orang berpuasa,tetapi tiada apa yang diperolehinya dari puasa itu kecuali lapar dan dahaga shj"


Ada ulama yg berpendapat bahawa orang yg bernasib sedemikian ialah orang yg berbuka dengan MAKANAN yang HARAM.Ada yg menyatakan bahawa orang itu ialah yang menahan diri dari makanan yg halal,tetapi berbuka dengan makan daging MANUSIA,kerana lidahnya tidak dipelihara dari perkataan yg diharamkan dan  juga perbuatan dosa...


KELIMA:Jangan terlampau banyak makan di waktu berbuka kerana harus di ingat bahawa perkara yg di benci oleh ALLAH ialah mengisi perut dgn terlalu banyak makanan.Sabda Rasulullah s.a.w.:'Tidak ada suatu bekas yang dipenuhkan oleh anak Adam lebih buruk dari perutnya.Memadai bagi anak Adam itu beberapa suap untuk menyambung hidupnya.Jika ini juga tidak mencukupi,maka hendaklah sepertiga untuk makanannya,sepertiga untuk minumnya dansepertiga untuk pernafasannya".


KEENAM:Jangan terlalu banyak tidur di waktu siang walaupun perkara ini tidaklah haram tetapi tidak bertepatan dengan roh puasa itu sendiri..


KETUJUH:Hendaklah setelah berbuka itu,hatinya masih mempunyai perasaan goncang,iaitu antara ketakutan kepada ALLAH dengan penuh harapan agar amalannya diterima oleh ALLAH S.W.T..Ini keranakita sendiri tidak tahu sama ada amalan kita itu benar2 diterima oleh Allah atau sebaliknya.Justeru itu,sentiasalah berharap dan memohon doa kpd Allah s.w.t agar diri kita tergolong di kalangan orang2 yg mendekatkan diri kepadaNya....


Wallahu'alam


SELAMAT BERPUASA KEPADA SEMUA UMAT ISLAM ! 

Bila ajaL menghampiri kita

Assalamualaikum w.b.t

Sekarang kalau cakap je pasal mati @ meninggal dunia sudah pasti semua orang tak bersedia kan tapi hakikatnya semua makhluk yang bernyawa atas muka bumi ini akan melaluinya tanpa ada yang terkecuali.Apa yang membezakannya adalah masa,ada orang kat dunia ni diberi  umur yang panjang dan umur pendek tapi itu semua telah ditakdirkan oleh Yang Maha Berkuasa.

Kita sebagai orang mukmin sepatutnya bersiap sedia bagi menganbil langkah menghadapi kematian,bukannya berseronok bersuka ria sampai xingat dunia..ni la dikatakan syurga dunia yang membuatkan ramai manusia hanyut,leka dengan keseronokan dunia.Seperti yang termaktub dalam dalam al-quran:

 Firman Allah, “Dan sudah tentu mereka tidak akan mencita-citakan mati itu selama-lamanya, dengan sebab dosa-dosa yang telah mereka lakukan; dan Allah sentiasa mengetahui akan orang-orang yang zalim itu.”(Al-baqarah:95)

Dalam ayat di atas ALLAH S.W.T  telah menceritakan gelagat orang-orang Yahudi yang hidup melakukan dosa dan tidak memikirkan sangat soal mati.

kematian yang ditentukam oleh ALLAH S.W.T




Menurut Abdullah Bin Umar, Rasulullah s.a.w. telah bersabda, “Sesungguhnya hati-hati ini akan berkarat sebagaimana besi berkarat apabila terkena air.” Beliau lalu ditanya, “Ya Rasulullah, apakah penggilapnya?” Rasulullah bersabda, “Banyak ingatkan maut dan membaca Al-Quran.”

al-quran kalamullah


Dalam hadis ini Rasulullah SAW menganjurkan kepada kita semua agar selalu mengingat yang memutuskan atau mengalahkan atau menghancurkan kenikmatan, iaitu kematian yang suatu saat pasti akan tiba, bahkan seringkali datang tanpa terduga dan secara tiba-tiba. Ibnu Umah RA berkata : “Aku sedang duduk bersama Rasulullah, maka datanglah seorang laki-laki dari golongan Ansar, lalu ia memberi salam kepada Nabi seraya berkata, ‘Wahai Rasulullah, mukmin yang seperti apa yang paling utama? Beliau menjawab: ‘Yang paling baik akhlaknya.’Ia bertanya lagi, ‘Mukmin seperti apakah yang paling cerdas? Beliau menjawab: “Yang paling banyak mengingat kematian dan yang paling baik mempersiapkan diri untuk sesudah kematian itu, mereka itulah orang-orang yang cerdas.

Oleh itu,kita sebagai sedara seagama marilah kita bermuhasabah diri kita yang hina ini untuk sama-sama mempersiapkan diri sebelum bertemu denganNya

p/s:akhir sekali,andai kata diri ini ada membuat kesilapan,sila perbetolkan apa yang salah kerana tidak semua manusia sempurna..semoga Allah merahmati kita semua..amiin~

SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK===3