SEKULARISME dalam kehidupan ISLAM

بسم الله الرّحمن الرّحيم

Assalamualaikum,salam pembuka bicara kepada semua sahabat.Apa khabar semua??harap semua sahabat dalam sihat walafiat...

Sebenarnya untuk entri kali saya nak berkongsi sedikit ilmu mungkin ia boleh jadi panduan untuk kita semua sebagai masyarakat Islam terutamanya.Hari ini saya ada baca buku agak menarik jugak la buku tersebut mungkin ada di antara sahabat-sahabat yang dah baca buku bertajuk "Wasiat Sebelum Dirimu Bergelar Ulama".

Dalam buku ni ada tajuk yang menarik perhatianku iaitu mengenai perkataan "Sekularisme" yang dikatakan sebagai virus yang membarah tanpa disedari dan terus dibiarkan.Di sini ada satu konsep dalam Bible :
"Berikanlah hak pemerintahan kepada pemerintah,berikanlah hak Tuhan kepada tuhan"


Merujuk kepada Ensiklopedia Britania,Sekularisme adalah sebuah gerakan kemasyarakatan yang bertujuan memalingkan manusia daripada kehidupan akhirat dengan semata-mata berorientasikan kepada dunia.

Apa yang nak di 'highlight' kat sini ialah perkataan sekular yang mana pada minggu lepas ada seorang sahabat yang memberitahu ada segolongan yang pelajar ni suka cakap kami yang ambik bidang sains ni sekular.Hanya itu yang ada di pemikiran mereka.Bagi saya mereka yang berfikiran sempit ni patut ditarbiah dulu mungkin.Pada mereka sekular ni hanya menumpukan pada keduniaan semata-mata.

Sebelum itu cuba sahabat-sahabat meneliti apa yang dikatakan oleh Prof. Dr Haron Din dalam buku Manusia dan Islam(jilid ke-3):
Sekularisme adalah fahaman yang memutuskan hubungan antara agama dengan dunia.Kebudayaan mengisi kehidupan dunia.Agama untuk kehidupan akhirat.

Persoalannya,apakah umat Islam yang bergelar muslim juga turut terkena tempias  VIRUS ini ?? 
Sekiranya masyarakat Islam dijangkiti virus ini,bilakah dan bagaimanakah virus ini berjaya menjangkiti umat Islam???Dalam buku Manusia dan Islam mendedahkan bahawa pada zaman keagungan Islam,masjid berperanan sebagai pusat ibadah dan kebudayaan,tetapi pada akhir zaman ni mulai berlaku perpecahan.

Kesan perkembangan kebudayaan yang amat pesat menyebabkan sedikit demi sedikit ia menjauh daripada agama,melepaskan diri daripadanya terutama dalam politik.Hal ini ternyata dalam perpecahan fungsi masjid pada zaman Khalifah Abbasiyyah.Kalau dulu masjid berfungsi sebagai tempat ibadah dan pusat kebudayaan tapi sekarang masjid hanya berfungsi untuk ibadah,manakala pusat kebudayaan dialihkan ke istana.

Kemudian kekuasaan Khalifah Abbasiyyah dipatahkan oleh Hulagu Khan pada tahun 1258M,yang mana berlaku keruntuhan kebudayaan dan keduniaan,budaya menjauh drpd agama dan melepaskan kawalan agama.Akhirnya pemimpin bukan Islam menguasai negara Muslim dalam aspek politik dan kebudayaan.

Kesannya,kesejahteraan dunia tidak dapat diharapkan lagi,lantas umat Islam mulailah menjauhi dunia dan mendekati akhirat sahaja bahkan mengabaikan dunia.Perkara ini berterusan sehingga generasi ke generasi umat Islam yang beranggapan Islam adalah agama dalam soal ibadah semata-mata.

Sampailah tahun 1800M,dengan penaklukan Napoleon ke atas Mesir barulah umat Islam sedar bahawa kejayaan mereka sudah lama lewat dan kedudukan mereka sudah lama diganti oleh bangsa-bangsa Barat.Ingatlah,Barat dapat menakluki dunia dengan mendalami ilmu sains dan ketinggian teknologinya.Oleh itu ilmu sains sangat penting untuk dipelajari bukan dengan hanya ilmu agama semata-mata.

Akibat daripada virus sekularisme inilah yang fungsi sebenar Islam berjaya dilumpuhkan.Kalau kita lihat umat Islam hari ini tidak berhadapan musuh seperti Muktazilah atau Qadariah,tetapi mereka berhadapan dengan musuh yang lebih licik iaitu SEKULARISME.Dalam fikiran seseorang mungkin sekularisme terlalu jauh dalam hidupnya,namun tanpa disedari ia terlalu hampir.Anggapan itulah acuan ISLAM,tetapi malangnya ia adlah acuan sekularisme yang bertopengkan Islam.

Sekularisme dibahagikan kepada dua kategori iaitu Sekularisme Barat dan Sekularisme Islam.Sekularisme Barat hanya memikirkan atau membina kehidupan dunia sahaja dan mencuaikan kehidupan akhirat.Manakala,sekularisme Islam hanya fokus pada akhirat sahaja dan mengabaikan dunia.Bagi golongan yang menafikan peranan penting Islam dalam mengurus setiap kehidupan manusia,satu saja jalannya iaitu kembali kepada AL-QURAN.Dengan itulah dapat menjawab segala persoalan di dunia ini.Ajaran ISLAM tentang kebudayaan merupakan pantulan daripada agama.Prinsip2 kebudayaan yg mengatur kehidupan masyarakat berasal drpd Allah SWT,kerana manusia berhubung dengan ALLAH SWT dan mentaati-Nya,maka terbinalah kebudayaan berasaskan prinsip2 yg digariskan ALLAH SWT.


p/s:Oleh itu,kembalilah kepada ISLAM.Hanya ISLAM yang menjamin kehidupan,kesejahteraan,kedamaian di dunia dan di akhirat.

I ISLAM

Wallahu'alamSUMBER
|
|
|ThankYouAllForReading

No comments:

Post a Comment

jejak terbaik SNS